דמיינו אי קטנטן מחובר בגשרים ליבשה, כולו עשוי אבן, עטוף חומות עתיקות, מלא סמטאות ציוריות, כנסיות גותיות, שווקים מקומיים ואווירה שלא השתנתה כבר מאות שנים – זו העיר העתיקה של טרוגיר.
טרוגיר היא לא עוד עצירה בדרך – היא נקודת שיא. תוך פחות משעה נסיעה מספליט הגדולה, אתם נכנסים לעולם אחר: נקי ממודרניות, מלא בפרטים, שקט ועם זאת תוסס, קלאסי אך לא צפוי. פה לא באים לסמן וי – באים להסתובב בלי תכנית, לעצור לקפה בכיכר, להתבונן באבנים העתיקות ולנשום את ההיסטוריה.
בין אם זו הפעם הראשונה שלכם בקרואטיה או שאתם כבר מכירים את חבל דלמטיה מקרוב – טרוגיר היא בועה עתיקה של יופי, נגישות ושלמות – וכל מה שצריך לדעת עליה, מיד .
העיר העתיקה של טרוגיר בכמה מילים
העיר העתיקה של טרוגיר (Trogir) היא ליבה ההיסטורי של עיר חוף קטנה ומוקפת חומה, השוכנת על אי זעיר בחבל דלמטיה שבקרואטיה, בין היבשה לאי צ'יובו (Čiovo). זהו אחד המקומות השמורים והמרשימים ביותר באירופה מתקופת ימי הביניים, אשר הוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו בזכות השימור הייחודי שלו, הארכיטקטורה יוצאת הדופן, והרצף ההיסטורי הנדיר שלו.
מה הופך את טרוגיר לכל כך מיוחדת? ראשית, המבנה שלה כמעט לא השתנה מאז המאה ה-13: רשת של סמטאות צרות, כיכרות אבן, חומות הגנה, שערים מבוצרים, ארמונות, קתדרלות ומנזרים – כולם בנויים בסגנון שמשלב בין הרומנסקי, הגותי, הרנסאנסי והבארוקי. הרחובות בנויים באבן טבעית, כל בית מספר סיפור, וכל דלת מעוטרת בפיסול עתיק. זהו מוזיאון פתוח – אבל כזה שחיים בו אנשים, מתקיימות בו חנויות, מסעדות, גלריות, טברנות ואירועים חיים מדי ערב.
העיר העתיקה איננה גדולה – ניתן להקיף אותה ברגל בתוך כשעה – אך היא מלאה בפרטים, והטיול בה דומה למסע חקר. כל פינה טומנת הפתעה: כנסייה קטנה מאחורי קיר מכוסה גפנים, חצר נסתרת של מנזר, מרפסת אבן מהתקופה הוונציאנית, או פסל חבוי שלא מופיע באף מדריך. מעבר לכל אלה, יש לטרוגיר גם קצב אחר – איטי, רגוע, כמעט עוצר נשימה – כזה שאי אפשר לחוות במקומות צפופים או ממוסחרים.
בזכות הגישה הנוחה שלה (רק כחצי שעה מספליט, וכמה דקות משדה התעופה), העיר העתיקה של טרוגיר הפכה ליעד מושלם למי שמחפש חוויה אותנטית, מתובלת בהיסטוריה, אדריכלות, תרבות ים תיכונית – וכל זה במרחק הליכה קצר בין הים לחומות.
10 דברים שמעניין לדעת על העיר העתיקה של טרוגיר
🧩 1. העיר הקטנה שנוסדה עוד לפני רומא
טרוגיר נוסדה במאה ה-3 לפנה"ס על ידי יוונים מהאי ויס (Vis), מה שהופך אותה לאחת הערים המאוכלסות ברציפות העתיקות ביותר באירופה. כן – היא עתיקה יותר מרוב הערים באיטליה.
🧱 2. העיר נבנתה אבן על גבי אבן – בלי מודרניזציה מיותרת
מרבית המבנים בעיר העתיקה הם בני מאות שנים – בלי תוספות מודרניות, בלי הריסות ובנייה מחדש. זה מה שמעניק לה את התחושה הנדירה של "מסע דרך הזמן" בלי מסך זכוכית בינך לבין העבר.
🗿 3. הדלת שגילמה סצנה מהברית החדשה
הכניסה לקתדרלת לורנס הקדוש (St. Lawrence) בעיר העתיקה מעוטרת בדלת אבן מהמאה ה-13 שנחשבת לאחת מהיצירות הפיסול החשובות ביותר בקרואטיה. תיאורים מפורטים של אדם וחווה, חיות, פסלי קדושים – והכול מגולף באבן בידי אמן מקומי בשם מסטר רדובן (Master Radovan).
🎬 4. הלוקיישן הסודי של "משחקי הכס"
אף על פי שספליט ודוברובניק זכו לתשומת לב עולמית בזכות הסדרה "משחקי הכס", גם טרוגיר הופיעה על המסך – היא שימשה כתפאורה לעיר Qarth בעונה השנייה. חלק מהסצנות צולמו במצודת קמרלנגו ובסמטאות שמאחורי הקתדרלה.
🧙 5. טרוגיר הייתה עיר של כישופים וקסמים
בימי הביניים נחשבה טרוגיר למקום שבו התקיימו טקסים מיסטיים ופולחנים דתיים מוזרים. חוקרים טוענים שנמצאו כתובות חרותות בקירות בתים שייתכן ונועדו "להגן" על הבית מרוחות רעות.
🧭 6. המקום שבו הים פוגש את האבן
העיר העתיקה ממוקמת על אי ששטחו פחות מ-1 קמ"ר בלבד (!), והוא מחובר ליבשה ולאי צ'יובו בגשרים. בתוך כמה דקות הליכה – אפשר לעבור בין שלוש "יבשות".
👑 7. בית העירייה – לא מה שחשבתם
בכיכר המרכזית של טרוגיר נמצא בניין העירייה (Gradska vijećnica), שלצידו לוג’ה מקורה בסגנון רומנסקי. בעבר שימש המקום כשוק ציבורי, מקום שיפוט, ומרכז תככים פוליטיים בין משפחות טרוגיר.
📜 8. העיר שעמדה בפני התקפות המונגולים
במאה ה-13 ניסו המונגולים לפלוש לדלמטיה. בזמן שהערים האחרות נחרבו, טרוגיר נחשבת לאחת הבודדות ששרדה את התקופה הודות לחומותיה, למבנה המבוצר שלה ולמיקומה האסטרטגי על אי.
🎼 9. מדי ערב – העיר מתעוררת לחיים
בחודשי הקיץ מתקיים פסטיבל תרבותי פתוח הכולל קונצרטים, מופעי תיאטרון ושירה ברחובות העיר. המקומיים טוענים שבלילות מסוימים, גם מי שגר מחוץ לעיר מגיע כדי "לשמוע את טרוגיר מנגנת".
⚔️ 10. מצודת קמרלנגו – לא רק חומה יפה
המצודה המרשימה לא רק שימשה להגנה, אלא גם כאולם מופעים פתוח. כיום אפשר לעלות אל החומות ולקבל תצפית מדהימה על הים האדריאטי, אבל בעבר – זה היה מקום שממנו נורו חצים, נבנו אסטרטגיות, ונחרצו גורלות של ערים שלמות.
היכן ממוקמת העיר העתיקה של טרוגיר וכיצד מגיעים אליה?
העיר העתיקה של טרוגיר שוכנת על אי קטן בחוף הדלמטי של קרואטיה, לחופי הים האדריאטי, באמצע הדרך בין הערים ספליט (Split) ושיבניק (Šibenik). האי שעליו נמצאת העיר העתיקה ממוקם ממש בין היבשה לבין האי צ’יובו (Čiovo), וכולו בגודל של פחות מקילומטר מרובע – אך מחובר בשני גשרים קצרים ונוחים, שמאפשרים הגעה ישירה ברכב, באוטובוס או ברגל.
למרות הגודל הזעיר של האי, טרוגיר נהנית ממיקום אסטרטגי מעולה:
רק כ־5 ק"מ (כ־10 דקות נסיעה) משדה התעופה של ספליט (Split Airport) – אחד מהשדות המרכזיים בדרום קרואטיה.
כ־27 ק"מ בלבד ממרכז העיר ספליט – כחצי שעה נסיעה לאורך כביש חוף יפהפה.
קרובה מאוד גם לערים דלמטיות אחרות כמו רוגוזניצה (Rogoznica), פרימושטן (Primošten) ושיבניק – מה שהופך אותה לעצירת ביניים מושלמת או ליעד בסיסי לטיולים באזור.
🚗 הגעה ברכב פרטי
האפשרות הנוחה ביותר, במיוחד אם אתם מטיילים בקרואטיה עם רכב שכור. החניונים המרכזיים נמצאים ממש ליד העיר העתיקה – הן בצד של היבשה והן בצד של האי צ’יובו. בתוך העיר עצמה אין כניסה לרכבים, כך שהחניה היא חיצונית בלבד, אך מרחק ההליכה קצר מאוד.
🚌 הגעה באוטובוס
ישנם קווי אוטובוס תכופים מספליט אל טרוגיר – הנסיעה אורכת כ־30–40 דקות, תלוי בעומסי התנועה. התחנה המרכזית של טרוגיר ממוקמת במרחק של דקה הליכה משער העיר העתיקה. אפשר להגיע גם משיבניק או מאזורים אחרים בדלמטיה.
⛴️ הגעה בשייט
בחודשי הקיץ פועלות מעבורות ושייט יומי מספליט לטרוגיר – דרך נמל ספליט או מהמרינה. השייט מהנה במיוחד ומספק תצפית מרהיבה על קו החוף והעיר העתיקה מהים. זו גם דרך מצוינת לשלב יום טיול בספליט ובטרוגיר בלי רכב.
🚖 הגעה במונית או מונית-סירה
אפשרות נוחה אך יקרה יותר – מתאימה למי שמגיע ישירות משדה התעופה או למי שמחפש חוויה מיוחדת. מוניות-סירה יוצאות מהמרינה של ספליט ומגיעות ישירות לנמל של טרוגיר.
סיפורה ההיסטורי של העיר העתיקה של טרוגיר – מסע בין אלפי שנים
כמו כל מקום עם נשמה, גם לטרוגיר יש סיפור. לא סיפור רגיל – אלא כזה שנכתב באותיות של אבן, ים ורוח. סיפור שמתחיל עוד לפני שרומא הייתה אימפריה, וממשיך עד ימינו, כשהיא מקבלת בברכה מבקרים מכל העולם – ועדיין שומרת את סודותיה בסמטאות הצרות.
📜 הפרק היווני – לידתה של טרוגיר
הכול התחיל במאה ה־3 לפני הספירה, כשקבוצת יוונים מהאי ויס (Issa) – כיום ויס (Vis) הקרואטי – הקימו יישוב קטן על אי סלעי מול החוף הדלמטי. הם קראו לו Tragurion, שפירושו ביוונית "אי עזים קטנות", כי אלו היו הדיירות הראשונות של המקום. לא מדובר בעוד מושבה – אלא במיקום אסטרטגי ששלט על מסחר ימי, נמל טבעי מושלם וסביבה פורייה.
🏛️ האימפריה הרומית – תקופת הזהב הראשונה
הרומאים, כמו רומאים, לא נשארו אדישים. הם כבשו את טרוגיר ושדרגו אותה לעיר מתוכננת לפי מיטב המסורת: רחובות מקבילים, פורום, אמות מים, תיאטראות ומקדשים. העיר הפכה לשער חשוב לחוף האדריאטי, מקום מפגש בין תרבויות – יוונית, אילירית, רומית – ועם הזמן, נוצרה זהות עצמאית שלא הייתה דומה לאף עיר שכנה.
⛪ ימי הביניים – בין קתדרלות לאבירים
אחרי נפילת האימפריה הרומית, הגיעה תקופה של סערות: פלישות, מאבקים, שינויי שלטון. אבל דווקא אז טרוגיר התחזקה. היא נבנתה מחדש כעיר נוצרית מבוצרת, עם חומות גבוהות, שערים, ומבני ציבור מרשימים. במאה ה־9 כבר עמדה כאן קתדרלה; במאה ה־12 – נבנתה קתדרלת לורנס הקדוש (St. Lawrence) שהפכה לסמל של העיר כולה.
העיר הפכה למוקד דתי, פוליטי ותרבותי. משפחות אצולה בנו ארמונות, ופסלים מקומיים יצרו יצירות מופת שנשמרו עד היום. בטרוגיר נולדו משוררים, סופרים ואדריכלים שחתמו את שמם על העיר – כולל מייסטר רדובן (Radovan), שבנה את שער הכניסה המרהיב לקתדרלה והותיר אחריו את אחת מיצירות הפיסול הגותיות החשובות במזרח אירופה.
🏰 השלטון הוונציאני – עידן הזהב של האדריכלות
במאה ה־15 עברה טרוגיר לשלטון רפובליקת ונציה – תקופה שנחשבת לשיא הדרה האדריכלי. בתקופה הזו נבנו רוב המבנים שעדיין מעטרים את העיר: מגדל השעון בכיכר, הלוג’ה (לשכת העיר), הארמון הגותי של משפחת Cipiko, ומצודת קמרלנגו שהגנה על העיר מהים.
הוונציאנים חיזקו את המבצרים, פיתחו את המסחר, ייבשו ביצות והפכו את טרוגיר לפנינה פורחת. היא שימשה כנמל בטוח במסלול שבין ונציה ללבנט, ובזכות מיקומה האידיאלי – נשמרה יחסית ממלחמות קשות שהחריבו ערים אחרות באזור.
⚔️ פלישות, מגיפות וקנאה אימפריאלית
כמו בכל סיפור דרמטי – גם לטרוגיר היו רגעים קשים. המונגולים ניסו לפלוש במאה ה־13 ונדחו על ידי חומות העיר. במאות שלאחר מכן – מגיפות, רעידות אדמה ואימפריות עוינות ניסו לערער את שקטה. אך טרוגיר – כמו האבן שממנה נבנתה – נשארה עומדת.
לאורך השנים עברה מיד ליד: מהונגריה לאוסטריה, מנפוליאון למונרכיה ההבסבורגית, מהאימפריה האוסטרו־הונגרית ליוגוסלביה – ולבסוף, למדינת קרואטיה העצמאית.
טרוגיר של היום – עיירה, מוזיאון חי וחוויה
לאורך אלפיים שנה – העיר העתיקה של טרוגיר שמרה על ליבה: סמטאות אבן צרות, כנסיות קלאסיות, חומות, ארמונות, וכיכרות שלא השתנו. היום, היא לא רק אתר תיירות – אלא עיר חיה: עם שווקים, אירועים, קונצרטים, גלריות אמנות, וטברנות משפחתיות שמגישות מתכונים שעוברים מדור לדור.
ההיסטוריה כאן לא מוצגת במוזיאון – היא חלק מהחיים. תושביה של טרוגיר גאים בעברם, ולא מפחדים לשלב אותו עם ההווה. לכן, כל ביקור בעיר מרגיש כמו הליכה בתוך סיפור – והקירות עצמם לוחשים את הדפים.
אז מה הופך את העיר העתיקה של טרוגיר לנקודה שאסור לפספס בקרואטיה?
קרואטיה מלאה בעיירות חוף יפות, אבל העיר העתיקה של טרוגיר היא משהו אחר לגמרי. זו לא רק עוד עיר ימי־ביניימית על שפת הים – זו עיר שמצליחה להרגיש שלמה, אותנטית, חיה ונושמת – בלי שהזמן הצליח לקמט אותה. כל המבנים ששרדו כאן – מקתדרלות ומגדלים ועד סמטאות צרות – הם לא תפאורה משוחזרת, אלא מציאות היסטורית שעדיין מתפקדת כחלק מהיום־יום.
טרוגיר מצליחה לרגש גם מטיילים מנוסים שראו כבר הכול. למה? כי יש בה איזון מדויק: היא קטנה, אבל כל כך עשירה בפרטים; היא שקטה, אבל עם אווירה תוססת בלילות הקיץ; היא עתיקה, אבל מתוחזקת להפליא. אפשר לשוטט בה בלי מפה, להתמסר להפתעות, ולהרגיש כאילו העיר מספרת סיפור – לא בצלילים, אלא באבן, באור, ובמבט של מקומיים שמזמינים אותך לעצור לקפה.
בניגוד לערים גדולות או עמוסות תיירים, טרוגיר לא מנסה להרשים – היא פשוט עושה את זה בטבעיות. בלי צורך באטרקציות מנופחות או במרכזי קניות נוצצים. רק עיר קטנה, שמציעה חוויה גדולה: היסטוריה של 2,300 שנה, נוף עוצר נשימה לים האדריאטי, אווירה של נמל קסום, ואותנטיות שגורמת לכל רגע להרגיש מיוחד.
אז אם אתם מחפשים מקום שיעצור לכם את הנשימה – לא בזכות הגובה, אלא בזכות העומק – טרוגיר היא אחד המקומות הבודדים בקרואטיה שאתם פשוט לא יכולים להרשות לעצמכם לפספס.
אז מה אסור לכם לפספס בעיר העתיקה של טרוגיר?
למרות ששטחה של העיר העתיקה קטן, היא עמוסה באוצרות ארכיטקטוניים, אתרים היסטוריים, מבנים דתיים, חומות, תצפיות, כיכרות – והכי חשוב: אווירה שאי אפשר לשחזר במקום אחר. כדאי להתקדם בה לאט, עם עיניים פתוחות וסבלנות לפרטים הקטנים – כי זה בדיוק המקום שבו הקסם מתחבא. הנה מה שאסור לפספס:
1. קתדרלת לורנס הקדוש (St. Lawrence Cathedral / Katedrala sv. Lovre)
הלב הפועם של העיר העתיקה והסמל הכי מזוהה עם טרוגיר. זו לא עוד כנסייה – זו יצירת מופת ארכיטקטונית שמזכירה למבקרים מדוע טרוגיר הוכרזה כאתר מורשת עולמית. בניית הקתדרלה החלה במאה ה־13 ונמשכה למעלה מ־400 שנה – מה שיוצר שילוב מרהיב בין סגנונות רומנסקי, גותי ורנסאנסי.
גולת הכותרת: שער האבן של רדובן (Radovan) בכניסה – פסיפס פיסולי מדויק שמתאר את הבריאה, דמויות מהברית החדשה, בעלי חיים ומוטיבים מהמיתולוגיה – ונחשב לאחת מיצירות הפיסול החשובות ביותר בקרואטיה.
אל תפספסו גם את העלייה למגדל הקתדרלה – הנוף הנשקף ממנו על העיר העתיקה והים פשוט עוצר נשימה.
2. הכיכר המרכזית של טרוגיר – כיכר יוחנן פאולוס השני (Trg Ivana Pavla II)
הכיכר הזו היא יותר מסתם חלל פתוח – זו הבמה המרכזית של העיר. סביבה ניצבים המבנים ההיסטוריים הכי חשובים של טרוגיר: הקתדרלה, בית העירייה, הלוג’ה, מגדל השעון, ובתי אצולה מרשימים.
ביום תמצאו כאן מוזיקאים שמנגנים ברקע, מדריכי תיירים שמספרים סיפורים, תושבים שיוצאים לקפה ולביבות, וצל של דקל עתיק אחד שתמיד תפוס.
בלילה – הכיכר הופכת למקום הכי חי בעיר: קונצרטים פתוחים, הופעות ספונטניות, ילדים משחקים, ותחושת חגיגה תמידית.
3. מצודת קמרלנגו (Kamerlengo Fortress)
על קו המים, בקצה הדרום־מערבי של העיר העתיקה, ניצבת מצודה ונציאנית מרשימה מהמאה ה־15 – שריד לתקופה שבה טרוגיר הייתה נקודה אסטרטגית בשלטון הרפובליקה של ונציה.
למרות שהיא נראית היום שלווה ומטופחת, המצודה הזו שימשה בעבר כמרכז פיקוד צבאי, מגדל תצפית, ומחסן נשק. כיום ניתן לטפס על חומותיה ולקבל תצפית פנורמית מרהיבה – מצד אחד על כל גגות העיר העתיקה, ומהצד השני על הים והמרינה של טרוגיר.
בחודשי הקיץ מתקיימים במצודה מופעים, הקרנות, ופסטיבלים תחת כיפת השמיים – כך שהיא שומרת על התפקיד ההיסטורי שלה כמרכז התרבות של העיר.
4. מנזר ניקולס הקדוש
אם תשוטטו בסמטאות המערביות של העיר, תגלו מבנה שקט ומרשים שחבוי מאחורי חומות עבות – זהו מנזר ניקולס הקדוש, שנוסד כבר במאה ה־11. מעבר להיותו אתר דתי, המנזר משמש גם כמוזיאון קטן שמכיל אחד הפריטים הארכאולוגיים המיוחדים ביותר בקרואטיה: הפסל היווני של האל קאיוס מהמאה ה־3 לפנה"ס – יצירה נדירה שלא תמצאו כמותה בשום מקום אחר בדלמטיה.
בפנים תמצאו פרסקאות עתיקים, ספרי קודש, חפצי פולחן ותחושת רוגע עמוקה, שגורמת למקום הזה להרגיש כמו מקלט מההמולה – גם אם היא שקטה ומעודנת כמו טרוגיר.
5. הטיילת של טרוגיר (Riva)
לא משנה אם אתם מגיעים מוקדם בבוקר עם כוס קפה ביד, או בערב עם גלידה – הטיילת של טרוגיר היא מקום שאי אפשר לדלג עליו. רצועת אבן רחבה שנמתחת לאורך חומת העיר, צופה על המרינה, מלאת דקלים גבוהים, ספסלים, בתי קפה ומסעדות שמשקיפות על שורת יאכטות לבנה.
הטיילת היא הלב החברתי של טרוגיר: המקומיים באים לכאן לטיול ערב, תיירים מצלמים את הסירות והשקיעה, ולעיתים מתקיימים פה מופעים פתוחים ופסטיבלים עונתיים. מומלץ להגיע לקראת שקיעה – ולהתיישב לקוקטייל או יין מול הים, כשאור אחרון נופל על אבן העיר.
.
6. ארמון משפחת צ’יפיקו (Cipiko Palace / Palača Cipiko)
מול הקתדרלה, תבחינו במבנה מרשים עם חלונות מקושתים ועיטורי אבן עדינים – זהו ארמון משפחת צ’יפיקו, אחת ממשפחות האצולה החשובות בעיר במאה ה־15. הארמון נבנה בשתי תקופות ונשמר בצורה מרהיבה, עם עיטורים רנסאנסיים וקישוטים שמצביעים על עושר וכוח.
למרות שהכניסה הפנימית סגורה לציבור, כדאי להתעכב מול המבנה ולשים לב לדלתות, לחלונות ולכתובות האבן החקוקות. זהו אחד מהמבנים שמשמרים את האלגנטיות של התקופה הוונציאנית, ומספרים על תקופה שבה טרוגיר הייתה זירה של יוקרה, סגנון ותרבות גבוהה.
7. שער העיר הצפוני (Northern City Gate / Sjeverna gradska vrata)
זהו השער הראשי וההיסטורי דרכו נכנסים לרוב אל העיר העתיקה. הוא נבנה במאה ה־15, כחלק ממערכת הביצורים הוונציאנית, ולצידו מגדל שמירה עתיק ודגל קרואטיה המתנוסס מעל.
על קשת השער תראו תבליט של הקדוש יוחנן (St. John of Trogir) – הפטרון של העיר, שפועליו המיתולוגיים מגינים עליה עד היום, לפי האמונה המקומית. מעבר לשער תיכנסו ישר לרחוב הראשי המרוצף אבן, שמוביל ישירות אל הכיכר המרכזית.
8. חומת העיר (Gradske Zidine)
אמנם לא כל החומות המקוריות שרדו בשלמותן, אך חלקים מהן – בעיקר מצפון וממערב – עדיין עומדים, ומאפשרים לדמיין כיצד טרוגיר נראתה כשהייתה מוקפת חומת הגנה סגורה מכל כיוון.
הליכה לאורך קטעי החומה תוביל אתכם לנקודות תצפית מעניינות, פתחים קטנים לסמטאות צדדיות, ולעיתים אפילו לגלריות אומנים שפועלות בין החלקים העתיקים. בשעות הבוקר, כשהעיר מתעוררת, זהו מקום נהדר להתחיל בו את הטיול.
9. השוק המקומי (Trogir Green Market / Gradska tržnica)
ברגע שתצאו משער העיר הדרומי – תמצאו את עצמכם בתוך שוק תוסס וצבעוני שפועל מדי יום (בעיקר בבקרים). דוכנים עם ירקות טריים, גבינות מקומיות, לחמים, דבש תוצרת בית, תבלינים, פירות עונתיים וריבות – זה המקום לקנות סלסלת פיקניק ולחזור איתה לטיילת או לאחת הסמטאות השקטות.
מעבר לתוצרת, השוק מציע גם הצצה לחיים האמיתיים של תושבי טרוגיר – בשונה מהעולם המיופייף של העיר העתיקה, כאן תפגשו את הקצב האותנטי של המקום.
10. רחוב גרדסקה ורטה (Gradska vrata) – הרחוב של הפרטים הקטנים
זהו אחד הרחובות הקסומים בעיר, מלא חנויות בוטיק, גלריות קטנות, סדנאות של קרמיקה בעבודת יד ודלתות אבן שכאילו נשארו בדיוק כמו שהיו לפני מאות שנים.
שווה להקדיש לו זמן בשעות אחר הצהריים, כשאור הזהב של השמש מדגיש את הטקסטורות על הקירות. כאן תמצאו מזכרות שאי אפשר למצוא בחנויות רגילות – ובמיוחד כאלה שלא כתוב עליהן "Made in China".
11. שער העיר הדרומי (Southern City Gate / Južna gradska vrata)
השער הדרומי, הפחות מתויר אך לא פחות מרשים, מוביל ישירות מהעיר העתיקה אל הטיילת והנמל. הוא נבנה כמוצא אחורי אסטרטגי מהעיר, ולידו תראו את שרידי המגדל הדרומי ששמר על הנמל.
אם תיכנסו לעיר דרך שער זה, תקבלו מבט יפהפה על הסמטאות המובילות אל תוך הלב של טרוגיר – תחילתה של חוויית שיטוט מושלמת.
🥾 מסלול הליכה רגלי בעיר העתיקה של טרוגיר
⏱ זמן משוער: כשעתיים
📍 אורך המסלול: כ-1.5 ק"מ
🚶 סגנון: מעגלי, שטוח, נעים ונגיש
✅ נקודת התחלה: שער העיר הצפוני (Sjeverna gradska vrata)
מתחילים את הסיור בכניסה הראשית לעיר העתיקה. עברו תחת הקשת ההיסטורית והביטו בעלייה הקלה של הרחוב המרוצף. משמאלכם – קיר החומה, מימינכם – בתי אבן עתיקים עם תריסים ירוקים ובלוקים בני מאות שנים.
▶️ תחנה 1: קתדרלת לורנס הקדוש (Katedrala sv. Lovre)
המשיכו ישר עד הכיכר המרכזית והיכנסו לקתדרלה המרשימה. עצרו להתבונן בדלת האבן המפוארת של רדובן. אפשר (ומומלץ) לעלות למגדל ולצפות על העיר כולה מלמעלה.
▶️ תחנה 2: הכיכר המרכזית של טרוגיר (Trg Ivana Pavla II)
צאו מהקתדרלה והקדישו מספר דקות להסתובבות בכיכר: הביטו במגדל השעון, בבית העירייה ובארמון צ’יפיקו מולכם. בשעות הבוקר – תמצאו פה מוזיקאי רחוב או שוקון קטן של מלאכות יד.
▶️ תחנה 3: רחוב גרדסקה ורטה (Gradska vrata)
פנו מהכיכר מערבה לרחוב הצר והקסום שמלא בגלריות וחנויות קטנות. עצרו לגלידה, צפו בפריטי קרמיקה, ואולי תמצאו מזכרת אמנותית אמיתית לקחת הביתה.
▶️ תחנה 4: שער העיר הדרומי והטיילת (Južna gradska vrata → Riva)
צאו דרך שער העיר הדרומי אל שדרת הדקלים שעל שפת הים. לכו לאט לאורך הטיילת, הביטו ביאכטות העוגנות, והרגישו את רוח הים. אם תרצו לעצור – זה זמן מעולה לקפה על קו המים או גלידה איכותית.
▶️ תחנה 5: מצודת קמרלנגו (Kamerlengo Fortress)
המשיכו עד סוף הטיילת והגיעו אל המצודה המרשימה. אפשר להיכנס (בתשלום סמלי) ולטפס לתצפית 360 מעלות על העיר, הים והגשרים. מקום מצוין לתמונות.
▶️ תחנה 6: מנזר ניקולס הקדוש (Samostan sv. Nikole)
חזרו לכיוון הכיכר המרכזית דרך שביל פנימי בצמוד לחומה הצפונית. פנו שמאלה אל רחוב צדדי שיוביל אתכם למנזר הקטן והשקט. כאן מומלץ להיכנס ולהתרשם מהאוספים המיוחדים, במיוחד הפסל היווני העתיק של קאיוס.
▶️ תחנה 7: השוק המקומי של טרוגיר (Gradska tržnica)
סיימו את המסלול ביציאה מהעיר לשוק – מרחק שתי דקות הליכה בלבד. כאן תוכלו לקנות פירות טריים, גבינות מקומיות, או אפילו לקחת סלסלת נשנושים לפיקניק מול המרינה.
💡 טיפ בונוס לסיום:
אם נשאר לכם זמן – חצו את הגשר להליכה קצרה באי צ’יובו. יש שם מסעדות מקומיות שקטות עם נוף לעיר העתיקה מבחוץ – דרך נהדרת לסגור את היום עם ארוחה ונוף קסום של טרוגיר מוארת בלילה.
🍽️ מסעדות מומלצות בעיר העתיקה של טרוגיר
1. Vanjaka
כתובת: Radovanov trg 9, Trogir
מטבח: דלמטי מקומי
מסעדה אלגנטית עם חצר פנימית מקסימה ונוף לרצפת האבן של הכיכר. התפריט מציע גרסה מעודנת למנות דלמטיות קלאסיות – פירות ים טריים, ריזוטו דיונונים, בשרים איטיים, וגם מנות צמחוניות משובחות. השירות מוקפד, האווירה שקטה – מושלם לארוחת ערב נעימה או בראנץ' רגוע.
2. Konoba Trs
כתובת: Matije Gupca 14, Trogir
מטבח: אוכל קרואטי מסורתי
תיאור: פנינה חבויה שמעטים מוצאים בלי המלצה. המקום מציע תפריט עשיר של מנות מקומיות שמוגשות בצלחות אלגנטיות תחת גפן מטפסת. מומלץ במיוחד לנסות את הפסטה עם פירות ים, סלט התמנון, וצלחת הגבינות המקומיות. מומלץ להזמין מקום מראש – במיוחד בערבים.
3. Don Dino
כתובת: Ul. Blaženog Augustina Kažotića, Trogir
מטבח: פיוז’ן ים תיכוני עם טאץ’ מודרני
תיאור: מסעדת שף מודרנית עם עיצוב אבן יפהפה. מנות מוקפדות עם השפעות צרפתיות, איטלקיות ודלמטיות, כמו טונה צרובה עם פירה כמהין, ניוקי עיזים, או מוס שוקולד עם סירופ לבנדר. שירות מעולה ואווירה אינטימית.
4. Pizzeria Mirkec
כתובת: Budislavićeva ul. 15, 21220, Trogir
מטבח: פיצרייה עם תפריט עשיר
תיאור: אם מתחשק לכם ארוחה קלילה מול הים – זה המקום. פיצות נהדרות בטאבון אבן, פסטות טובות מאוד, קוקטיילים קיציים וגלידה לקינוח. אידיאלי למשפחות עם ילדים, או לארוחה פחות פורמלית בשקיעה.
5. Restaurant Riva
כתובת: Obala bana Berislavića 15, 21220, Trogir
מטבח: קלאסי עם נוף
תיאור: למרות מיקומה התיירותי יחסית, מדובר במסעדה איכותית להפתעה. דגים טריים, קלמרי על הגריל, פסטות טריות, ואפילו בורגר דלמטי למי שמעדיף משהו מערבי יותר. הסיבה לבחור בה? הנוף הישיר אל המרינה, האור של השקיעה, והיין המקומי שמוגש בכוסות נדיבות.
❓שאלות נפוצות על העיר העתיקה של טרוגיר
בהחלט! האזור שטוח, סגור לתנועת רכבים, ויש בו הרבה מרחבים פתוחים, גלידריות, טיילת נעימה וגם סירות תיירים. הילדים נהנים לרוץ בסמטאות, לטפס על המצודה או להשתולל בכיכר המרכזית.
כדי לראות את עיקר האתרים, שעתיים–שלוש בהחלט מספיקות. אם מוסיפים ארוחה, שיט או ביקור במצודה – אפשר בכיף לבלות חצי יום או יותר. רבים בוחרים לישון לילה בעיר וליהנות ממנה גם בשעות הערב הקסומות.
העונה המומלצת היא בין אפריל לאוקטובר. מאי, יוני וספטמבר הם החודשים האידיאליים – מזג אוויר נעים, פחות תיירים, ואירועים מקומיים באוויר הפתוח. ביולי–אוגוסט המקום תוסס אך צפוף יותר.
שתי האפשרויות מומלצות! בבוקר העיר שקטה, נעימה לצילום ולשיטוט רגוע. בערב, במיוחד בקיץ, הכיכרות מתמלאות מופעים, הטיילת מוארת באור רך, והמסעדות פתוחות עד מאוחר. הכי טוב? להישאר גם וגם.
בוודאי. העיר נמצאת רק כחצי שעה מספליט, ויש אוטובוסים סדירים לאורך היום. ניתן להגיע גם ברכב שכור, מונית או שייט. רבים בוחרים לשלב סיור חצי יומי בטרוגיר עם טבילה בים בצ'יובו או עצירה ביקב מקומי.
הכניסה לרוב האתרים פתוחה או בתשלום סמלי במקום (למשל, מצודת קמרלנגו או המגדל של הקתדרלה). אין צורך בכרטיסים מראש, למעט אולי סיורים מודרכים מיוחדים בעונה.
ברחוב Gradska vrata תמצאו חנויות אמנות, תכשיטים בעבודת יד, קרמיקה מקומית ובדים רקומים. שווה גם לבדוק דוכנים של אמנים מקומיים הפזורים בסמטאות ובכיכר המרכזית.
לסיכום, יש ערים שמשאירות אותך עם תמונה יפה, ויש כאלה שמשאירות אותך עם תחושה בלב. טרוגיר (Trogir) היא מסוג המקומות שלא רק רואים – אלא חווים: דרך הריח של אבן ישנה בלחות הבוקר, הצליל של פסנתר רחוב בכיכר קטנה, והאור שנופל בדיוק על דלת עץ סדוקה בת 600 שנה.
זה לא המקום להגיע אליו עם רשימת "טו דו ליסט" אלא עם סקרנות בלב. פשוט לתת לסמטאות להוביל אותך, לעצור בלי סיבה, לשבת לקפה גם אם לא תכננת – ולגלות שזה הרגע הכי יפה של היום.
העיר העתיקה של טרוגיר היא לא תחנת מעבר – היא נקודת עצירה. מרגשת, אותנטית, קטנה אך מלאה עומק. מקום שהזמן שכח – או אולי בחר לשמר בדיוק כמו שהוא.
ואם יש דבר אחד שתיקחו מהביקור בה – זה שלפעמים, המקומות הקטנים ביותר… הם אלו שמשאירים את הזיכרונות הכי גדולים.